|
Реформа шкільного харчування в Україні
З 1 вересня 2021 року набрали чинності нові норми харчування в навчальних закладах.
Водночас з огляду на чимало викликів, які постали перед закладами освіти та їхніми засновниками (бюджети на 2021 рік розраховували
за старими нормами, їдальні потребують переобладнання тощо), МОН і МОЗ встановили гнучкий перехідний період з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року.
У ЧОМУ ВАЖЛИВІСТЬ НОВИХ НОРМ ХАРЧУВАННЯ
Відповідно до постанови Кабміну від 24.03.2021 №305, нові норми шкільного харчування почали діяти вже з 1 вересня 2021 року.
Проєкт меню для закладів загальної середньої освіти є на сайті Міністерства охорони здоров’я для громадського обговорення.
Особливість споживання цукру, солі та інших харчових продуктів у нових нормах харчування враховує міжнародний досвід, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також рекомендації дієтологів / гастроентерологів / педіатрів щодо здорового харчування.
До 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, зокрема, і заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів, мали впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР. Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами.
Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.
НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
-
Належне планування виробничих, допоміжних ы побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
-
Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
-
Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
-
Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
-
Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
-
Здоров’я та гігієна персоналу.
-
Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.
-
Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.
-
Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
-
Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
-
Зберігання та транспортування.
-
Контроль за технологічними процесами.
-
Маркування харчових продуктів та інформування споживачів. НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР.
| |